İmar Barışı ile ülkemizde tapusu olmayan bir çok taşınmasın tapusu alındı ve çok daha fazla sayıda yapı için de yapı kayıt belgesi çıkarıldı. Yapı kayıt belgesi kat mülkiyet tapusu ile aynı belge özelliklerine sahip değil. Bunu yazını ilerleyen kısmanda açıklık getireceğim.
Yapı kayıt belgesinin farklı durumlarda farklı yararları vardır. Birkaç örnek ile açıklayalım. Eğer ki yapının bulunduğu arsanın tapusu var ise ve bu arsanın tamamı mal sahiplerine aitse üzerinde bulunan yapı kaçak olsa dahi bu yapı için yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Böylece gelecekte doğabilecek cezalardan kaçınmış oluyorlar. Ve ya oturmuş olduğunuz binanın tapusu var fakat bazı değişiklikler yaptınız binanızda fakat ruhsat projesinde bu alanlar işli değil (çatı katları ve bodrum katlarda olur genellikle), bu alanlar için yapı kayıt belgesi alarak elektrik, su, doğalgaz bağlatabilirsiniz. Bunlar için ayrı bir ceza ödemek zorunda kalmazsınız. Fakat İmar Barışı kapsamında artık yapı kayıt belgesi alınamamaktadır. Kayıt tarihleri Maalesef bitmiştir.
Yapı kayıt Belgesi alan kişilerin sahip oldukları çok büyük avantajlar bulunmaktadır. Bu belgeye sahip olanlar Yapı kayıt Belgesi ile taşınmazlarına tapu alabilirler. Böylece yapıları yıkıldıktan sonra bile haklarını alabilirler. Bunun başka bir avantajları da var Cins Değişikliği bunlardan bir tanesi. Sahip olduğunu dairenizi ofis olarak kullanıyorsunuz ve ya dükkan olarak. Dükkan olarak yapabileceğiniz işler için ruhsat alabilmeniz ancak taşınmazınızın Mesken yerine tapuda İş Yeri olarak yazılması ile mümkündür. İmar Barışı döneminde almış olduğunuz Yapı Kayıt Belgesi ile bu işlemi sizin yerinize Cmlmimarlik.com yapmaktadır. Proje çizimlerini, Çizimlerin onaylarını, Evrak Takip işlemlerini, Tapuyu Alıncaya kadar her işlemi sizin yerine biz yapıyoruz.
Comments